Mites i realitats sobre el consum d’electrodomèstics

El consum energètic dels electrodomèstics a la llar genera molts dubtes i mites. És veritat que el televisor en mode d’espera pràcticament no consumeix energia? És millor utilitzar programes curts a la rentadora per estalviar? A continuació, desmitifiquem algunes creences populars sobre el consum energètic i oferim consells per escollir i utilitzar els electrodomèstics de manera eficient.

❌ Mite 1: els electrodomèstics en mode d’espera no consumeixen energia

Una de les idees més esteses és que els electrodomèstics en mode d’espera (standby) no consumeixen electricitat. És veritat que el consum és inferior que quan estan en ús, però no és pas nul. Per exemple, un televisor en mode d’espera pot consumir entre 0,5 i 2 W l’hora. Pot semblar poc, però, en un any, aquest consum acumulat pot suposar un impacte notable en la factura elèctrica.

Realitat:
desconnectar els dispositius quan no estan en ús o utilitzar regletes amb interruptor per apagar-los del tot pot generar estalvis a llarg termini, especialment en llars amb molts aparells electrònics.

 

❌ Mite 2: els electrodomèstics més antics consumeixen menys energia perquè estan “fets per durar”

Algunes persones creuen que els electrodomèstics antics són més eficients, perquè estan dissenyats per durar més temps. Ara bé, els avanços en tecnologia han permès que els electrodomèstics moderns, especialment els etiquetats amb la classificació energètica A+++ (o el seu equivalent en la normativa actual), consumeixen clarament menys energia que els models antics.

Realitat:
substituir electrodomèstics antics per models més eficients, encara que impliqui una inversió inicial, pot reduir considerablement el consum energètic. Per exemple, un frigorífic eficient pot consumir fins a un 40 % menys d’energia que un de fa deu anys.

 

❌ Mite 3: rentar la roba amb aigua freda no és tan efectiu

Moltes persones creuen que rentar la roba amb aigua freda no neteja igual de bé que amb aigua calenta. Aquest mite porta a un ús innecessari d’aigua calenta, que incrementa el consum energètic.

Realitat:
els detergents moderns estan dissenyats per ser eficaços fins i tot amb aigua freda, la qual cosa permet estalviar fins a un 90 % de l’energia utilitzada en un cicle de rentat, ja que la major part es destina a escalfar l’aigua.

 

❌ Mite 4: sempre és millor utilitzar programes curts en els electrodomèstics

Acostumem a pensar que els programes més curts de rentadores o rentavaixelles són els que menys energia consumeixen. Ara bé, molts programes curts requereixen un ús més intensiu d’energia per completar la tasca en menys temps.

Realitat:
els programes eco acostumen a ser més eficients, ja que treballen a temperatures més baixes i distribueixen el consum energètic al llarg de més temps, d’aquesta manera, redueixen l’impacte total en el consum.

 

Consells per triar i utilitzar electrodomèstics de manera eficient

  1. Opta per electrodomèstics eficients. Abans de comprar un nou electrodomèstic, mira l’etiqueta energètica. Les classificacions més altes (com A+++ en el sistema anterior o A en l’actual) garanteixen un consum energètic més baix.
  2. Utilitza la mida adequada. Comprar electrodomèstics massa grans per a les teves necessitats pot significar un desaprofitament d’energia. Per exemple, una nevera de gran capacitat no serà eficient si està mig buida la major part del temps.
  3. Mantén els electrodomèstics en bon estat. L’acumulació de pols en els filtres de l’assecadora o les serpentines del frigorífic pot augmentar el consum energètic. Un manteniment regular ajuda a conservar-ne l’eficiència.
  4. Aprofita les hores vall. En les tarifes elèctriques amb discriminació horària, utilitzar electrodomèstics com rentadores o rentavaixelles durant les hores de menys cost pot generar estalvis significatius.
  5. Desconnecta els aparells que no utilitzis. Encara que el mode d’espera consumeix poca energia, desconnectar els electrodomèstics pot marcar la diferència en llars amb molts dispositius.

Reduir el consum energètic a la llar no només representa un estalvi econòmic, també disminueix l’impacte ambiental. Conèixer la realitat que s’amaga darrere d’aquests mites i aplicar estratègies d’eficiència energètica és clau per aprofitar al màxim els recursos. Recorda, cada petit gest compta. El futur sostenible comença a casa! 🌱