Aspectes més rellevant de l'estudi ambiental del projecte del Catllar
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
Des d’octubre de 2022
Tarragona
El 0,3% del terme municipal
Amb una potència pic de 5,3 MWp
Equivalent al consum de 2.800 llars
El que emeten 630 vehicles de combustió/any
Mínim impacte, màxima responsabilitat
Proximitat als punts de consum
Perquè és proper als punts de consum i això permet reduir infraestructures amb un fort impacte visual i ambiental i que, sempre, són necessàries per a fer arribar l’energia a cases i empreses. Parlem de cables aeris i de torres.
Proximitat al punt de connexió a la xarxa
Perquè és proper al punt de connexió, així també aprofitem la infraestructura existent. A més, compta amb accessos que ja comuniquen amb la zona i, per això, no fa falta construir-ne de nous.
Classificació del terreny
Perquè el terreny està catalogat com a de Classe III. Això vol dir que és de baix valor agrològic i, per tant, l’impacte de la instal·lació no altera l’activitat agrícola de la zona. Pots consultar les diferents classificacions aquí. A més a més, només ocupa un 0,3% de la superfície total del terme municipal.
Menor impacte de la instal·lació
Perquè es poden adaptar les fileres de panells a l’orografia del terreny i aprofitar al màxim la seva ubicació per a la producció, així no farà falta fer moviments de terra.
Què és l’orografia del terreny?
Part de la geografia física que tracta de la descripció dels relleus i de llur estructuració, més o menys regular, en una regió determinada.
Adaptació a l'entorn
Implementarem un tancament cinegètic i ecològic. De què es tracta? És una tancament fet amb una tela metàl·lica, que permet el pas de la petita i mitjana fauna autòctona, perquè es pugui seguir desplaçant fàcilment.
Vegetació del terreny
Col·locarem una coberta vegetal sobre el terreny on instal·larem els panells, perquè estan força erosionats per l’acció de l’ésser humà. I ho farem amb espècies pròpies de la zona, de manera que faci més fàcil l’arribada d’insectes pol·linitzadors i més díficil l’erosió del sòl.
Convivència amb invertebrats i aus
A més, instal·larem elements addicionals que ajudin a potenciar la presència de fauna, com per exemple ‘hotels’ per a insectes i caixes niu per a petits ocells propis de l’entorn.
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
L’índex de biodiversitat, és un valor qualitatiu que té en compte vuit tipologies d’índex de flora, fauna i hàbitats d’interès per la conservació, i determina la quantitat i valor de les diferents espècies que es poden trobar en un ecosistema en concret. Per tant, com més espècies diferents existeixin en un indret, més elevat serà aquest índex.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica del Catllar. Com es pot veure, la planta estarà situada en una zona catalogada de biodiversitat baixa (color taronja). L’explotació agrícola del terreny i la proximitat amb l’activitat del ser humà ja ha limitat força la presència de diferents espècies.
La implementació d’una coberta vegetal al sòl, formada per espècies pròpies de la zona, afavorirà l’arribada d’insectes pol·linitzadors. Una activitat que fomenta la biodiversitat de la zona.
L’índex de connectivitat ecològica és un valor numèric – que comprèn de l’1 al 14 – que determina, segons la mida i la distància dels diferents hàbitats propers, la qualitat del medi natural, per tal de permetre el moviment i la dispersió dels organismes que hi viuen. Per tant, un medi amb elevada capacitat de moviment d’espècies a hàbitats afins tindrà una puntuació propera a 14.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte del Catllar, la planta estarà situada en una zona de connectivitat faunística baixa (4-6 sobre 14). Aquesta valoració és resultat de la proximitat amb edificacions aïllades i urbanitzacions i amb les vies del tren d’alta velocitat.
El fer créixer una nova coberta vegetal sobre el sòl on estaran els panells i la instal·lació d’un tancament cinegètic i ecològic permet i atrau el pas de fauna petita i mitjana i, això, ajuda a recuperar la presència d’animals.
L’índex de sensibilitat ambiental és el resultat de l’aplicació del model de zonificació ambiental per a la implantació d’energies renovables del Ministeri per a la Transició Ecològica. Es tracta d’un indicador que pot prendre cinc valors qualitatius de sensibilitat: baixa, moderada, alta, molt alta i màxima. Des del Ministeri es recomana que aquest tipus de projectes se situin en zones de sensibilitat baixa o moderada. Aquest índex pot consultar-se al Geoportal (Tabla de Contenidos>Calidad y Evaluación Ambiental>Evaluación Ambiental), eina creada pel propi Ministeri.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica del Catllar. Com es pot veure, la planta se situarà en una zona de sensibilitat ambiental baixa.