Aspectes més rellevant de l'estudi ambiental del projecte de Fonollosa
Estudi ambiental presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
Des de febrer de 2022
Bages
El 0,13% del terme municipal
Amb una potència pic de 6MWp
Equivalent al consum anual de 2.900 llars
El que emeten 630 vehicles de combustió/any
Una zona amb una forta presència d’activitat humana
Proximitat als punts de consum i de connexió
Perquè és proper als punts de consum i això permet reduir infraestructures que tot i ser necessàries per fer arribar l’energia a les empreses i a les llars, són sempre necessàries. Parlem de cables aeris i de torres. De fet, la línia de distribució on està prevista connectar la instal·lació subministra al polígon industrial del Pla dels Vinyats I i II i està a menys d’un quilòmetre.
Zona d'activitat humana
Els terrenys sobre el que s’ha previst fer la instal·lació es troben a 600 metres d’un escorxador i només a 15 metres d’una planta de tractament de residus de la construcció i demolició. D’aquest tipus de zones se’n diu que estan antropitzades, perquè la presència d’activitat humana.
No cal fer nous accessos
La zona ja compta amb accessos pavimentats per facilitar l’arribada de serveis a la planta de tractament de residus. Per tant, no cal fer-ne de nou i es poden aprofitar el que ja hi ha.
Adaptació a l'entorn
Col·locarem una tanca perimetral feta amb filat ecològic i amb una alçada de 1,80 metres, amb una distància de 6 metres respecte del límit dels camins existents, amb espai suficient entre una zona i l’altra. I, a més ho farem amb suports de fusta disposats cada 4 metres.
Convivència amb l'avifauna
Conscients de les necessitats de desplaçament de les aus, per evitar col·lisions, col·locarem una senyalització reflectant d’alta visibilitat cada 10 metres.
A més a més, els cables elèctrics de l’interior del parc i de connexió a l’exterior, se soterraran i així s’eliminen els riscos per a l’avifauna, es millora la seguretat industrial i s’evita la instal·lació de suports aeris de gran alçada que tenen un fort impacte visual.
Respecte per la flora autòctona
Plantarem espècies arbòries i arbustives als costats nord, est i sud per la cara exterior de la tanca perimetral. Posant especial atenció al recorregut paral·lel a l’itinerari GR-3.1 ‘Camí de la Sal’ i del camí d’accés, amb la finalitat de promoure una tanca vegetal que, mitjançant l’efecte d’apantallament, disminueixi de manera natural l’impacte visual vers els caminadors potencials que fan aquesta ruta de camins.
En aquesta mateixa direcció, la instal·lació té previst que la inclinació dels panells sigui ‘constant’ perque ajuda a crear una relleu regular i a evitar majors alçades.
A més a més, es respectarà la vegetació dels marges perimetrals del camp, formada per pinedes mediterrànies, que són espècies acostumades als ambients secs, amb fulla punxosa i amb poca necessitat d’aigua. També es permetrà el creixement natural i silvestre de les espècies pròpies per tal d’afavorir la biodiversitat, la fertilitat del sòl i l’arrelament, que ajuda a la fixació de nutrients i redueix els riscos d’erosió.
Aquest tipus de mesura, fa possible que aconseguir una superfície entre panells de color verd que afavoreix a la integració paisatgística.
Estudi ambiental presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
L’índex de biodiversitat, és un valor qualitatiu que té en compte vuit tipologies d’índex de flora, fauna i hàbitats d’interès per la conservació, i determina la quantitat i valor de les diferents espècies que es poden trobar en un ecosistema en concret. Per tant, com més espècies diferents existeixin en un indret, més elevat serà aquest índex.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte de Fonollosa, la planta se situarà en una zona de biodiversitat baixa (color taronja). A dia d’avui, l’explotació agrícola d’un únic conreu ja limita l’aparició d’espècies diverses.
La implementació d’una coberta vegetal al sòl, formada per plantes autòctones, que afavoreixi l’arribada d’insectes pol·linitzadors, contribuirà a fer augmentar l’índex de biodiversitat pròpia de la zona.
L’índex de connectivitat ecològica és un valor numèric – que comprèn de l’1 al 14 – que determina, segons la mida i la distància dels diferents hàbitats propers, la qualitat del medi natural, per tal de permetre el moviment i la dispersió dels organismes que hi viuen. Per tant, un medi amb elevada capacitat de moviment d’espècies a hàbitats afins tindrà una puntuació propera a 14.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte de Fonollosa, la planta se situarà en una zona de connectivitat faunística baixa (3-5 sobre 14), en part, per la presència d’infraestructures viàries (C-55) i les altres instal·lacions associades a usos industrials.
Amb la implementació de la coberta vegetal al sòl i la instal·lació d’un tancament cinegètic i ecològic s’atraurà i es permetrà el pas de fauna petita i mitjana. Això permetrà recuperar la presència d’animals i, d’aquesta manera, tornar a un estat similar al que existia abans de l’activitat humana, amb un entorn més naturalitzat.
L’índex de sensibilitat ambiental és el resultat de l’aplicació del model de zonificació ambiental per a la implantació d’energies renovables del Ministeri per a la Transició Ecològica. Es tracta d’un indicador que pot prendre cinc valors qualitatius de sensibilitat: baixa, moderada, alta, molt alta i màxima. Des del Ministeri es recomana que aquest tipus de projectes se situin en zones de sensibilitat baixa o moderada. Aquest índex pot consultar-se al Geoportal (Tabla de Contenidos>Calidad y Evaluación Ambiental>Evaluación Ambiental), eina creada pel propi Ministeri.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte de Fonollosa, la planta se situarà en una zona de sensibilitat ambiental baixa.