Aspectes més rellevants de l'estudi ambiental del parc solar
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
Des de setembre de 2023
La Selva
De superfície prevista
Amb una potència pic de 3,2 MWp
Equivalent al consum de 1.943 llars
El que emeten 370 cotxes de combustió/any
El ‘Pla de la Font’, una zona amb forta presència humana
Sòls amb limitacions pel cultiu
La parcel·la té força terreny disponible però, tot i així, apostem per una instal·lació solar que només s’ubiqui en els terrenys que tenen la pitjor qualificació agrològica, és a dir, aquells de Classe III.
Aquest, tal com explica l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, són “sòls que presenten importants limitacions per al seu ús (capacitat de retenció d’humitat, pendent del terreny, nivell freàtics elevats), el que es tradueix en la reducció del nombre de cultius que es poden dur a terme i/o fa necessari aplicar pràctiques de conservació més difícils d’aplicar i mantenir”. D’aquesta manera, queden lliures els sòls de la parcel·la de Classe II.
A més a més, són terrenys molt plans, pels que no són necessaris moviments de terres ni modificacions dels límits de la parcel·la.
Proximitat a un polígon industrial
La zona està força antropitzada, és a dir, que la presència de l’activitat humana és important degut a la proximitat dels terrenys a un polígon industrial. De fet, des del nucli urbà no es veurà i quedarà emmarcada entre el polígon industrial i l’autovia C-35.
Proximitat als punts de consum i connexió a la xarxa
Els terrenys són propers als punts de consum i de connexió, que es troba a 300 metres. D’aquesta manera, aprofitem la infraestructura ja que existeix i, els 300 metres de cable que es necessiten per la connexió, seran soterranis i no tindran cap impacte en l’entorn.
Zona de biodiversitat baixa
La proximitat de la seva ubicació amb el polígon i la C-35 fa que sigui una zona de biodiversitat baixa, De fet, la seva connectivitat és de 4 sobre 14.
Adaptació al seu entorn
El projecte preveu la plantació d’individus d’arboç, de la família Arbutus Unedo, en els perímetres: nord, oest i est del camp solar.
Per què aquesta espècie? Perquè són espècies arbustives autòctones de port alt que actuen com a pantalla visual i reduiran el grau de visibilitat de la instal·lació, contribuint a la integració en el seu entorn.
Vegetació del terreny
També està previst que es plantin plantacions d’espècies herbàcies típiques de la zona, mitjançant hidrosembra, en els espais existents entre els panells i sota les plaques. Amb aquesta mesura es millora la integració paisatgística del parc i es contribueix a mantenir i potenciar els hàbitats existents.
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
L’índex de biodiversitat, és un valor qualitatiu que té en compte vuit tipologies d’índex de flora, fauna i hàbitats d’interès per la conservació, i determina la quantitat i valor de les diferents espècies que es poden trobar en un ecosistema en concret. Per tant, com més espècies diferents existeixin en un indret, més elevat serà aquest índex.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte del Pla de la Font, la planta es situarà en una zona de biodiversitat baixa (color vermell).
La implementació d’una coberta vegetal al sòl, formada per plantes autòctones, que afavoreixi l’arribada d’insectes pol·linitzadors, contibuirà a fer fomentar la biodiversitat de la zona.
L’índex de connectivitat ecològica és un valor numèric, que comprèn de l’1 al 14, que determina, segons la mida i la distància dels diferents hàbitats propers, la qualitat del medi natural per tal de permetre el moviment i la dispersió dels organismes que hi viuen. Per tant, un medi amb elevada capacitat de moviment d’espècies a hàbitats afins tindrà una puntuació propera a 14.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte del Pla de la Font, la planta se situarà en una zona de connectivitat faunística moderada – baixa (4-5 sobre 14).
Amb la implementació de la coberta vegetal al sòl i la instal·lació d’un tancament cinegètic i ecològic s’atraurà i es permetrà el pas de fauna petita i mitjana. Mesures com aquestes, fan més fàcil la presència i la circulació d’animals de la zona, donat que la instal.lació compta amb un sòl natural que contribueix a naturalitzar l’espai.
L’índex de sensibilitat ambiental és el resultat de l’aplicació del model de zonificació ambiental per a la implantació d’energies renovables del Ministeri per a la Transició Ecològica. Es tracta d’un indicador que pot prendre cinc valors qualitatius de sensibilitat: baixa, moderada, alta, molt alta i màxima. Des del Ministeri es recomana que aquest tipus de projectes es situin en zones de sensibilitat baixa o moderada. Aquest índex pot consultar-se al Geoportal (Tabla de Contenidos>Calidad y Evaluación Ambiental>Evaluación Ambiental), eina creada pel propi Ministeri.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte del Pla de la Font, la planta se situarà en una zona de sensibilitat ambiental baixa.