Aspectes més rellevant de l'estudi ambiental del projecte de Can Busquets
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
Des de setembre de 2022
Zona de Can Busquets
El 0,37% del terme municipal
Amb un potència pic de 4,6 MWp
Equivlament al consum de 2.000 llars
El que emeten 500 cotxes de combustió/any
Mínim impacte, màxima responsabilitat
Proximitat als punts de consums
Perquè és proper als punts de consum i això permet reduir infraestructures amb un fort impacte visual i ambiental i que, sempre, són necessàries per a fer arribar l’energia a cases i empreses. Parlem de cables aeris i de torres.
Proximitat al punt de connexió a la xarxa
Propera al punt de connexió, que és la Subestació de l’Ametlla. Així, s’aprofita la infraestructura elèctrica existent i els els accessos que ja comuniquen amb la Subestació. D’aquesta manera, no s’han de desenvolupar de nous.
Classificació del terreny
Perquè el terreny està catalogat com a de Classe III. Això vol dir que és de baix valor agrològic i, per tant, l’impacte de la instal.lació no altera l’activitat agrícola de la zona. Pots consultar les diferents classificacions aquí.
Impacte de la instal·lació
Perquè les fileres de panells s’adaptaran a l’orografia actual del terreny, amb l’objectiu d’aprofitar-la al màxim i evitant moviments de terra i innecessaris.
Zona ubicada
Perquè per la seva ubicació, disposa d’una important massa arbòria de plataners que es conservarà i de la que es tindrà cura i que, de forma natural, redueix l’impacte visual.
Ubicació dels panells
Adaptarem les fileres de panells als límits de les parcel·les i camins existents, per tal de no afectar la matriu parcel·lària ni la biofísica de la zona. Això vol dir que tindrem en compte que és una zona on els terrenys fan com una mena de ‘terrasses’ i les respectarem totes.
Vegetació del terreny
Col·locarem una cobertura vegetal sobre el terreny on instal·larem els panells. Per això, apostarem per una sembra amb una barreja d’espècies pròpies de la zona que potenciïn la floració contínua durant tot l’any, tenint en compte, és clar, les necessitats de rec, possibles restriccions, etc.
Adaptació a l'entorn
Instal·larem estructures amb blocs de fusta i altres materials adaptats que serveixen perquè l’avifauna pròpia de la zona pugui niar. O bé perquè serveixin d'”hotel” als insectes i d’altres invertebrats autòctons. I és que el panells que tenim previst instal·lar són antireflectants i fan compatible l’activitat de la planta amb els àmbits i vida de les aus.
Vies d'accés
Els camins de manteniment es deixaran sense asfaltar, per afavorir les espècies que fan servir zones de sòl nu compactat per niar sota terra.
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
L’índex de biodiversitat, és un valor qualitatiu que té en compte vuit tipologies d’índex de flora, fauna i hàbitats d’interès per la conservació, i determina la quantitat i valor de les diferents espècies que es poden trobar en un ecosistema en concret. Per tant, com més espècies diferents existeixin en un indret, més elevat serà aquest índex.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte de Can Busquets, la planta se situarà en una zona de biodiversitat mitjana (color verd clar), degut principalment a la proximitat amb el torrent de Can Bosquets i boscos mediterrranis.
La planta fotovoltaica s’instal·larà únicament als terrenys agrícoles i, per tant, no tindrà cap impacte en els boscos i l’entorn del torrent on no hi ha cap actuació prevista. A més a més, la previsió d’implantar una coberta vegetal al sòl de la planta solar fotovoltaica, formada per plantes autòctones, pot afavorir l’arribada d’insectes pol·linitzadors propis de l’entorn amb l’objectiu de conservar, o fins i tot fomentar, la biodiversitat pròpia de la zona.
L’índex de connectivitat ecològica és un valor numèric, que comprèn de l’1 al 14, que determina, segons la mida i la distància dels diferents hàbitats propers, la qualitat del medi natural per tal de permetre el moviment i la dispersió dels organismes que hi viuen. Per tant, un medi amb elevada capacitat de moviment d’espècies a hàbitats afins tindrà una puntuació propera a 14.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte de Can Busquets, la planta se situarà en una zona de connectivitat faunística mitja-baixa (4-7 sobre 14). L’activitat agrícola present a la zona i la proximitat als nuclis de població ha fet reduir notòriament la presència d’animals.
Amb la implementació de la coberta vegetal al sòl i la instal·lació d’un tancament cinegètic i ecològic s’atraurà i es permetrà el pas de fauna petita i mitjana. Això permetrà recuperar la presència d’animals i, d’aquesta manera, tornar a un estat similar al que existia previ a l’activitat agrícola, amb un entorn més naturalitzat.
L’índex de sensibilitat ambiental és el resultat de l’aplicació del model de zonificació ambiental per a la implantació d’energies renovables del Ministeri per a la Transició Ecològica. Es tracta d’un indicador que pot prendre cinc valors qualitatius de sensibilitat: baixa, moderada, alta, molt alta i màxima. Des del Ministeri es recomana que aquest tipus de projectes se situin en zones de sensibilitat baixa o moderada. Aquest índex pot consultar-se al Geoportal (Tabla de Contenidos>Calidad y Evaluación Ambiental>Evaluación Ambiental), eina creada pel propi Ministeri.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte de Can Busquets, la planta se situarà en una zona de sensibilitat ambiental baixa-moderada.
Aquest índex dissenyat per l’Observatori del paisatge de Catalunya, realitza un anàlisi de les conques visuals del territori català, mitjançant diferents indicadors basats en els catàlegs de paisatge. Aquest índex classifica el territori segons el grau de qualitat estètica entre 7 categories, les quals van des de molt baix a molt alt.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte de Can Busquets, la planta se situarà en una zona de qualitat estètica del paisatge molt baixa, principalment per la seva proximitat al nucli urbà de La Garriga i al polígon industrial de Congost.