Principals ítems de l’estudi ambiental
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
Des de Gener de 2023
Alt Camp
De superfície prevista
Amb una potència pic de 5,1 MW
Equivalent al consum de 2.660 llars
El que emeten 600 cotxes/any
Proper als punts de consum i de connexió amb la xarxa.
Sòls que presenten importants limitacions per al seu ús
Els terrenys sobre els que està projectada la instal·lació solar estan classificats com de Classe III. Aquest tipus de sòls presenten importants limitacions per a l’ús agrícola, tal com explica l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, són “sòls que presenten importants limitacions per al seu ús (capacitat de retenció d’humitat, pendent del terreny, nivell freàtics elevats), el que es tradueix en la reducció del nombre de cultius que es poden dur a terme i/o fa necessari aplicar pràctiques de conservació més difícils d’aplicar i mantenir”.
Els accesos a la zona ja existeixen
Arribar a la zona on està prevista la planta ja es podria fer per camins que ja existeixen i als que s’arriba des de la carretera TV-2001. Això suposa que no calgui fer nous accessos perquè es poden aprofitar els que ja hi són.
Zona de baixa visibilitat
La zona en que es preveu implantar la instal·lació solar fotovoltaica està en una zona de baixa visibilitat. Això vol dir que els panells generarien un baix impacte visual en el seu entorn. Els terrenys queden elevats i, amb les mesures naturalitzadores i d’adaptació a l’entorn que preveuen els projectes d’Estabanell, encara es redueix més aquest ‘soroll’ visual.
Proximitat als punts de consum, és a dir, a les cases i negocis
Tot i que és una zona elevada, està a mig quilòmetre del municipi del Pla de Santa Maria. Aquestes distàncies són clau perquè suposen que no faci falta construir més infrasestructura elèctrica per arribar al consumidor final, com són torres i cables aeris que et porten l’energia elèctrica a casa.
Proximitat al punt de connexió amb la xarxa de distribució
La connexió directa a línia de mitja tensió està situada, només, a 15 metres de distància. Això vol dir, d’una banda, que no farà falta transformar l’energia i, de l’altra, que en línia amb la proximitat amb els punts de consum, es podrà aprofitar la infraestructura elèctrica que ja existeix per transportar l’energia.
Un parc solar, una zona 'verda'
Com sempre preveiem en els nostres projectes de pars solars, permetrem el creixement natural i silvestre de les espècies pròpies de la zona, per tal d’afavorir la biodiversitat, la fertilitat del sòl i l’arrelament. Un tipus de mesura que, entre altres aspectes positius, redueix els riscos d’erosió de la terra. A més a més, amb mesures com aquesta, aconseguim una superfície entre panells verda que contribueix a la integració paisatgística.
Pantalla vegetal per reduir l'impacte visual
El projecte d’Els Carpis inclou un apantallament vegetal al llarg del perímetre sud i oest, per la part exterior de la tanca. D’aquesta manera, ocultem la planta d’aquelles perspectives en que és més fàcil que es vegi i que tingui impacte visual i la intengrem en el seu entorn. Per fer-ho, plantarem espècies autòctones.
Fileres de panells adaptades als límits de la parcel·la
El projecte de planta solar fotovoltaica d’Els Carpis, al Pla de Santa Maria, preveu col·locar les fileres de panells als límits de parcel·la. D’aquesta manera, es respecta la matriu parcel·lària i biofísica de la zona.
Infraestructura 'oculta' per reduir els moviments de terra
Estabanell hem previst, per aquesta instal·lació, col·locar els inversors ocults i disseminats per la majoria de les estructures fotovoltaiques, en una posició molt propera tant al centre de transformació com dels panells que agrupa. Amb aquesta manera de fer les coses, es redueix la quantitat i la longitud de les rases a traçar i, de retruc, els moviments de terra.
Amb tanca cinegètica per deixar passar els animalons
Instal·larem una tanca tipus cinegètic, és a dir, amb un pas de malla de 15 x 15 cm, per tal de potenciar en la mesura del possible la connectivitat de la petita fauna local. Això vol dir, que els animalons de la zona, puguin creuar el parc solar, seguint el seu recorregut natural.
Protecció de l'avifauna
Canalitzarem les línies elèctriques de la pròpia instal.lació solar sota l’estructura dels panells, en tots aquells trams en els quals aquesta mesura sigui possible. La resta, els enterrarem sota el sòl, per tal de protegir al màxim l’avifauna de les línies.
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
L’índex de biodiversitat, és un valor qualitatiu que té en compte vuit tipologies d’índex de flora, fauna i hàbitats d’interès per la conservació, i determina la quantitat i valor de les diferents espècies que es poden trobar en un ecosistema en concret. Per tant, com més espècies diferents existeixin en un indret, més elevat serà aquest índex.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte dels Carpis, la planta se situarà en una zona de biodiversitat mitjana-alta (color verd). D’aquí la importància de comptar, per exemple, amb una tanca cinegètica.
La implementació de la coberta vegetal al sòl, formada per plantes autòctones, afavorirà l’arribada d’insectes pol·linitzadors. Aquesta, contribueix a fomentar la biodiversitat de la zona.
L’índex de connectivitat ecològica és un valor numèric, que comprèn de l’1 al 14, que determina, segons la mida i la distància dels diferents hàbitats propers, la qualitat del medi natural per tal de permetre el moviment i la dispersió dels organismes que hi viuen. Per tant, un medi amb elevada capacitat de moviment d’espècies a hàbitats afins tindrà una puntuació propera a 14.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte d’El Catllar, la planta se situarà en una zona de connectivitat faunística baixa (4-6 sobre 14), degut principalment a la proximitat amb edificacions aïllades, urbanitzacions i les vies del tren d’alta velocitat.
Amb la implementació de la coberta vegetal al sòl i la instal·lació d’un tancament cinegètic i ecològic s’atraurà i es permetrà el pas de fauna petita i mitjana. Això permetrà recuperar la presència d’animals i, d’aquesta manera, tornar a un estat similar al que existia previ a l’activitat humana, amb un entorn més naturalitzat.
L’índex de sensibilitat ambiental és el resultat de l’aplicació del model de zonificació ambiental per a la implantació d’energies renovables del Ministeri per a la Transició Ecològica. Es tracta d’un indicador que pot prendre cinc valors qualitatius de sensibilitat: baixa, moderada, alta, molt alta i màxima. Des del Ministeri es recomana que aquest tipus de projectes es situin en zones de sensibilitat baixa o moderada. Aquest índex pot consultar-se al Geoportal (Tabla de Contenidos>Calidad y Evaluación Ambiental>Evaluación Ambiental), eina creada pel propi Ministeri.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte d’El Catllar, la planta se situarà en una zona de sensibilitat ambiental baixa.