Aspectes més rellevant de l'estudi ambiental del parc solar
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
Des de maig de 2023
Orís
De superfície prevista
Amb una potència pic de 5,7 MWp
Equivalent al consum de 2.850 llars
El que emeten 641 cotxes de combustió/any
Zona antropitzada
Forta presència d'activitat humana
Els voltants dels terrenys que formen part del projecte estan notablement antropitzats, és a dir, que la presència de l‘activitat humana ja té un fort un impacte. Hi ha línies elèctriques, un dipòsit controlat i la carretera, per posar tres exemples d’instal·lacions properes.
Sòls amb limitacions pel seu ús agrícola
L’emplaçament del parc està previst, majoritàriament, sobre sòls agrícoles de classe III.
Segons l’ICGC, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, aquests tipus de sòl, “presenten importants limitacions per al seu ús (Capacitat de retenció d’humitat, pendent del terreny, nivell freàtics elevats)”.
Proximitat amb la connexió a la xarxa
Els terrenys són propers i propocionen connexió directa a línia de Mitja Tensió, concretament a 500 metres. Aquesta proximitat amb el punt de connexió a de la xarxa permet aprofitar la infraestructura elèctrica existent.
La zona no és de pas i no es veu des del poble
La ubicació dels terrenys no forma part de cap zona habitual de pas d’excursionistes o visitants i tampoc hi ha visibilitat directe des del nucli urbà.
Accesos ja existents
La seva ubicació, a més a més, ja inclou accesos a la zona prevista per a la implantació del parc solar, el que suposa no haver de fer-ne de nous, tot aprofitant els que ja existeixen.
Generar energia neta i respectar l’entorn
Una 'zona verda'
Juntament amb la instal·lació, s’afavorirà la cobertura vegetal herbàcia natural en tota la parcel·la on s’instal·laran els panelIs fotovoltaics. Per afavorir-ne la implantació, es proposarà una sembra a tota la parcel·la amb una barreja d’espècies vegetals que potenciïn la floració contínua durant tot l’any i adaptades agroclimàticament a la zona.
El manteniment de la cobertura vegetal es realitzarà amb mitjans mecànics (sega o ús de ramats), evitant l’ús d’herbicides. D’aquesta manera s’afavoreix la presència de diversitat d’espècies vegetals, tant les sembrades, com les que puguin aparèixer de forma espontània.
Tancament ecològic, amb pantalla natural
El tancament també serà ecològic, és a dir, la malla rectangular que delimitarà el perímetre de la instal.lació tindrà una distància entre filferros variable, és a dir, en les parts inferiors serà de majors dimensions pel pas de micromamífers (30 cm entre un i altre) i, en la part superior, serà d’una distància menor per l’ornitofauna.
Més enllà del tancament amb aquest tipus de tanca, que es coneix com a cinegètica, caldrà fer una plantació amb espècies arbustives autòctones que ressegueixi la zona perimetral. Aquesta pot aportar un habitat idoni com a refugi, zona d’alimentació i cria. Per altra banda, aportaria valor a l’habitat a l’enriquir-lo, alhora que serveix de pantalla per reduir l’impacte visual.
Amb pas per la fauna
S’habilitaran passos de fauna a la base dels tancaments (de 15cm d’alçada x 40 50cm d’amplada), en llocs estratègics marcats. Donat que no és una zona amb especial problemes de senglar, la tanca no estarà ancorada ni subjecta al sòl, assegurant un espai lliure d’entre 10 i 15 cm sota la tanca, que faciliti la mobilitat de petits mamífers.
Un entorn 'amable' per la fauna
Per tal de millorar la presència de l’abellerol, que és una espècie d’ocell, i mitjançant maquina excavadora, es perfilaran els marges per tal de donar-los més verticalitat. Aquest fet afavoreix la seva nidificació degut a que en fer el marge més vertical es dificulta l’accés als nius per part de depredadors.
Per altra banda, la conservació dels marges i dels nius existents, més enllà d’afavorir l’espècie, emmarca el projecte dins la directiva hàbitats, la qual no permet la destrucció dels nius de cap espècie.
No hi haurà asfalt
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
L’índex de biodiversitat, és un valor qualitatiu que té en compte vuit tipologies d’índex de flora, fauna i hàbitats d’interès per la conservació, i determina la quantitat i valor de les diferents espècies que es poden trobar en un ecosistema en concret. Per tant, com més espècies diferents existeixin en un indret, més elevat serà aquest índex.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte del Pla de Seguers, la planta se situarà en una zona de biodiversitat baixa (color vermell).
La implementació d’una coberta vegetal al sòl, formada per plantes autòctones que afavoreixi l’arribada d’insectes pol·linitzadors, contribuirà a fer fomentar la biodiversitat de la zona.
L’índex de connectivitat ecològica és un valor numèric, que comprèn de l’1 al 14, que determina, segons la mida i la distància dels diferents hàbitats propers, la qualitat del medi natural per tal de permetre el moviment i la dispersió dels organismes que hi viuen. Per tant, un medi amb elevada capacitat de moviment d’espècies a hàbitats afins tindrà una puntuació propera a 14.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte del Pla de Seguers, la planta se situarà en una zona de connectivitat faunística moderada (7-8 sobre 14).
Amb la implementació de la coberta vegetal al sòl i la instal·lació d’un tancament cinegètic i ecològic s’atraurà i es permetrà el pas de fauna petita i mitjana. Això permetrà recuperar la presència d’animals i, d’aquesta manera, tornar a un estat similar al que existia previ a l’activitat humana, amb un entorn més naturalitzat.
L’índex de sensibilitat ambiental és el resultat de l’aplicació del model de zonificació ambiental per a la implantació d’energies renovables del Ministeri per a la Transició Ecològica. Es tracta d’un indicador que pot prendre cinc valors qualitatius de sensibilitat: baixa, moderada, alta, molt alta i màxima. Des del Ministeri es recomana que aquest tipus de projectes es situin en zones de sensibilitat baixa o moderada. Aquest índex pot consultar-se al Geoportal (Tabla de Contenidos>Calidad y Evaluación Ambiental>Evaluación Ambiental), eina creada pel propi Ministeri.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte del Pla de Seguers, la planta es situarà en una zona de sensibilitat ambiental baixa.