Aspectes més rellevant de l'estudi ambiental del parc solar
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
Des d’abril de 2024
Osona
De superfície prevista
Amb una potència pic de 2,2 MWp
Equivalent al consum de 1.280 llars
El que emeten 289 cotxes de combustió/any
Entorn ‘artificialitzat’
Paisatge amb impacte de l'acció humana
L’ubicació de la planta se situa en una paisatge antropitzat, és a dir, en el que l’acció humana ja té un impacte important i, per tant, queda lluny dels espais naturals propis del Montseny.
En un entorn 'artificialitzat'
El parc solar s’ha projectat en un entorn ‘artificialitzat’, on al llarg de les darreres dècades l’activitat agrícola ha perdut pes, deixant espai al desenvolupament i creixement del teixit urbà i residencial dels nuclis municipals de Balenyà i Centelles.
Proper al punt de connexió amb xarxa
El projecte de parc està ubicat en uns terrenys propers a les infraestructures de la connexió elèctrica, proximitat que ajuda a minimitzant l’impacte de la instal.lació perquè pot aprofitar la xarxa existent per abocar l’energia verda generada per la instal.lació. A més, aquesta cirscumstància permet la continuïtat de la matriu rural amb l’activitat humana, sense que suposi una descompensació de l’estructura agrícola i, per tant, del propi paisatge.
Ubicació de connectivitat molt baixa
L’índex de connectivitat terrestre general és molt baix, amb valors d’entre 2 i 3 sobre 14, i de retruc el seu impacte en els desplaçaments de la fauna autòctona.
Energia verda que conviu amb l’entorn
Es plantaran arbres de pantalla visual
Tot i que la seva ubicació està prevista en una zona ‘artificialitzada’, el projecte té previst dur a terme un apantallament vegetal arbustiu del marge oest de la planta, per reduir el possible impacte visual d’aquells observadors situats a la Carretera de Ribes.
Sota les plaques, un terreny verd
Les plaques solars conviuran amb un sòl verd, fet que farà que la integració del parc en el seu entorn natural sigui major. Per a fer-ho possible, està previst que es dugui a terme una sembra herbàcia. El creixement de la flora autòctona sota les plaques contribueix a l’aparició de pol·linitzadors
Una tanca cinegètica per deixar pas a la petita i mitjana fauna
A voltant de la instal.lació, està previst posar una tanca cinegètica, que permet que pels seus forats i la part inferior hi pugui circular lliurement la petita i mitjana fauna de la zona.
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
L’índex de biodiversitat, és un valor qualitatiu que té en compte vuit tipologies d’índex de flora, fauna i hàbitats d’interès per la conservació, i determina la quantitat i valor de les diferents espècies que es poden trobar en un ecosistema en concret. Per tant, com més espècies diferents existeixin en un indret, més elevat serà aquest índex.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte de Congost, la planta se situarà en una zona amb diferents clasificacions del propi índex, on predominen les zones catalogades com baixa o baixa-moderada (vermell – groc).
La implementació de la coberta vegetal al sòl, formada per plantes autòctones i que afavoreixi l’arribada d’insectes pol·linitzadors, contribuirà a fer fomentar la biodiversitat de la zona.
L’índex de connectivitat ecològica és un valor numèric, que comprèn de l’1 al 14, que determina, segons la mida i la distància dels diferents hàbitats propers, la qualitat del medi natural per tal de permetre el moviment i la dispersió dels organismes que hi viuen. Per tant, un medi amb elevada capacitat de moviment d’espècies a hàbitats afins tindrà una puntuació propera a 14.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte de Congost, la planta se situarà en una zona de connectivitat faunística molt baixa (2 sobre 14).
Amb la implementació de la coberta vegetal al sòl i la instal·lació d’un tancament cinegètic i ecològic s’atraurà i es permetrà el pas de fauna petita i mitjana. Això permetrà recuperar la presència d’animals i, d’aquesta manera, tornar a un estat similar al que existia previ a l’activitat humana, amb un entorn més naturalitzat.
L’índex de sensibilitat ambiental és el resultat de l’aplicació del model de zonificació ambiental per a la implantació d’energies renovables del Ministeri per a la Transició Ecològica. Es tracta d’un indicador que pot prendre cinc valors qualitatius de sensibilitat: baixa, moderada, alta, molt alta i màxima. Des del Ministeri es recomana que aquest tipus de projectes es situin en zones de sensibilitat baixa o moderada. Aquest índex pot consultar-se al Geoportal (Tabla de Contenidos>Calidad y Evaluación Ambiental>Evaluación Ambiental), eina creada pel propi Ministeri.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte del Congost, la planta se situarà en una zona de sensibilitat ambiental baixa.