Aspectes més rellevant de l'estudi ambiental del parc solar
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
Des de juliol de 2023
Tarragona
De superfície prevista
Amb una potència pic de 3,6 MWp
Equivalent al consum de 1.933 llars
El que emeten 435 cotxes de combustió/any
Mínim impacte, màxima adaptació
Proximitat amb els punts de consum
Sòls amb limitacions pel seu ús agrícola
L’emplaçament del parc està previst sobre sòls agrícoles de classe III. Segons l’ICGC, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, aquests tipus de sòl, “presenten importants limitacions per al seu ús (Capacitat de retenció d’humitat, pendent del terreny, nivell freàtics elevats)”.
Proximitat amb la connexió a la xarxa
Els terrenys són propers i propocionen connexió directa a línia de Mitja Tensió, perquè està situada dins de la mateixa parcel·la. Per això, no caldrà transformar ni transportar aquesta energia a quilòmetres de distància per ser consumida.
Els accesos a la zona ja estan fets
La ubicació del terrenys compta ja amb accessos per camins als que s’hi arriba des de la carretera TV-2001.
Generar energia verda, respectar l’entorn
Les panells: adaptats al límits de la parcel·la
Es preveu que les fileres de panells s’adaptin als límits de parcel·la perquè, d’aquesta manera, no s’afecta la matriu parcel·lària ni biofísica de la zona.
Els inversors: ocults
A l’hora de col·locar els inversors, aquests es posaran ocults i disseminats per la majoria de les estructures fotovoltaiques- Habitualment, s’intenta que aquests elements estiguin a prop del centre de transformació i, alhora, dels panells que agrupa. D’aquesta manera, es pot reduir la quantitat i longitud de les rases a traçar i els moviments de terra necessaris.
La tanca, cinegètica
S’instal·larà una tanca tipus cinegètica, amb un pas de malla de 15 x 15 cm per fomentar en la mesura del possible la connectivitat faunística de la planta, és a dir, que els animals de petites dimensions puguin passar a través de la tanca sempre que ho vulguin.
Al perímetre: pantalla vegetal
El projecte proposa un apantallament vegetal al llarg del perímetre sud i oest, per la part exterior de la tanca. Això ajuda a ocultar la planta des dels sectors de major visibilitat. Per a fer-ho, s’optarà per espècies autòctones.
Al sòl, que creixi la flora pròpia
La instal·lació permetrà el creixement natural i silvestre de les espècies autòctones, per tal d’afavorir la biodiversitat, la fertilitat del sòl i l’arrelament. Tot això fa que, a més a més, es faciliti la fixació de nutrients i que es reudeixi el risc d’erosió. A més a més, visualment s’aconsegueix una superfície entre panells de color verd que ajuda a la integració paisatgística.
Protegint l'avifauna
Les línies elèctriques que es necessiten per evacuar l’energia verda generada es canalitzaran sota l’estructura dels panells, en tots els trams en que això sigui possible. La resta, s’enterraran directament en el subsòl, disminuint el risc sobre l’avifauna.
Estudi ambiental dut a terme per una empresa externa i presentat als diferents organismes competents de la Generalitat de Catalunya pel seu estudi.
L’índex de biodiversitat, és un valor qualitatiu que té en compte vuit tipologies d’índex de flora, fauna i hàbitats d’interès per la conservació, i determina la quantitat i valor de les diferents espècies que es poden trobar en un ecosistema en concret. Per tant, com més espècies diferents existeixin en un indret, més elevat serà aquest índex.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte d’Olivars, la planta se situarà en una zona de biodiversitat mitjana-alta (color verd).
La implementació d’una coberta vegetal al sòl, formada per plantes autòctones, que afavoreixi l’arribada d’insectes pol·linitzadors, contibuirà a fer fomentar la biodiversitat de la zona.
L’índex de connectivitat ecològica és un valor numèric, que comprèn de l’1 al 14, que determina, segons la mida i la distància dels diferents hàbitats propers, la qualitat del medi natural per tal de permetre el moviment i la dispersió dels organismes que hi viuen. Per tant, un medi amb elevada capacitat de moviment d’espècies a hàbitats afins tindrà una puntuació propera a 14.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte d’Olivars, la planta se situarà en una zona de connectivitat faunística baixa (4-5 sobre 14).
Amb la implementació de la coberta vegetal al sòl i la instal·lació d’un tancament cinegètic i ecològic s’atraurà i es permetrà el pas de fauna petita i mitjana. Això permetrà recuperar la presència d’animals i, d’aquesta manera, tornar a un estat similar al que existia previ a l’activitat humana, amb un entorn més naturalitzat.
L’índex de sensibilitat ambiental és el resultat de l’aplicació del model de zonificació ambiental per a la implantació d’energies renovables del Ministeri per a la Transició Ecològica. Es tracta d’un indicador que pot prendre cinc valors qualitatius de sensibilitat: baixa, moderada, alta, molt alta i màxima. Des del Ministeri es recomana que aquest tipus de projectes es situin en zones de sensibilitat baixa o moderada. Aquest índex pot consultar-se al Geoportal (Tabla de Contenidos>Calidad y Evaluación Ambiental>Evaluación Ambiental), eina creada pel propi Ministeri.
Les línies negres determinen els límits de la planta fotovoltaica. En el cas del projecte d’Olivars, la planta se situarà en una zona de sensibilitat ambiental baixa.